ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING

Onze basiszorg

Wij vormen een beeld van uw kind als het ons IKC binnenkomt. En blijven de ontwikkelingen die het doormaakt volgen tijdens de schoolse periode.

Wat doen we voordat uw kind 4 jaar is?

Als uw kind op ons KDV, peutergroep of 3-sprong zit, vormt dit een deel van ons beeld. Daarnaast vragen wij u het 'Bijna 4 formulier' in te vullen. Dit ontvangt u een paar maanden voor uw kind 4 jaar wordt. Hierin vragen wij u naar de ontwikkeling van uw kind van 0 tot nu. Indien nodig wordt dit verder onderzocht middels een gesprek met de leerkracht en de intern begeleider.
U geeft bij aanmelding uw toestemming aan de school om informatie in te winnen bij bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal.

Wat doen we tijdens de basisschoolperiode?

  • Dagelijkse notities
  • Toetsen van de methode
  • Onafhankelijke en landelijk genormeerde toetsen
  • Observatiemodel voor de sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Groepsbesprekingen
  • Studiedagen opbrengstgericht werken

U kunt zien wat we vastleggen

Een deel van deze gegevens zijn voor u te zien in het ouderportaal, zoals:

  • rapport
  • cito toetsen
  • afwezigheid
  • adresgegevens

INLOGGEN OUDERPORTAAL

Onze basisaanpak

Hoe ziet de instructie eruit?

Voor de instructie gebruiken wij het Directe Instructiemodel. Wij gaan uit van de verschillende leervermogens van leerlingen. Leerlingen verschillen van elkaar in hun manier en snelheid van leren. Sommige leerlingen begrijpen de instructie snel en willen vlot aan de slag. Anderen hebben meer uitleg nodig. Daar is in het Directe Instructiemodel rekening mee gehouden.
Er zit veel structuur in de lessen, want elke les is opgebouwd uit een aantal fasen: terugblik, oriëntatie, instructie, begeleid inoefenen, controle, verwerking en afronding. De leerkracht controleert in grote mate het leerproces. Dit model is ook effectief bij kinderen die veel begeleiding en instructie nodig hebben.

Niet iedereen heeft hetzelfde nodig, hoe doen we dat? 

We halen ontzettend veel informatie uit de lessen, toetsen en wat we de leerlingen zien doen. Leerkrachten maken hieruit op welke leerlingen de praktische of theoretische leerroute gaan volgen. Dit kan per leerling per vakgebied verschillen. Daarom noteren we het in een groepsoverzicht. Deze overzichten maken we voor rekenen, spelling, (begrijpend) lezen, taal, sociaal emotionele ontwikkeling en werkhouding.

45-dagen plan en weekplanning

Per periode van vakantie tot vakantie (zo'n 45 dagen) beschrijven leerkrachten de doelen van de verschillende leerroutes per vakgebied. In hun weekplanning verdelen zij de begeleiding over de week. Hierin staat welke leerlingen op welk moment instructie ontvangen of werken op het leerplein. 
Voor en na iedere vakantie evalueert de leerkracht of het 45-dagen plan. Vervolgens wordt het volgende geschreven of bijgesteld. In groepsbesprekingen met de intern begeleider en tijdens studiedagen worden de plannen en uitwerking in weekplanning verfijnd.

 

Voor sommige leerlingen is dat niet genoeg

Het kan zijn dat de praktische of theoretische leerroute niet passend is voor een leerling. We kunnen dan 2 dingen doen:

We bespreken de leerling met de onderwijsondersteuner

Voor de leerkracht is er dan de mogelijkheid om de onderwijsondersteuner in te schakelen. Deze expert kijkt vaak in de klas tijdens de les mee. De expert kijkt met andere ogen naar wat er gebeurt. Vaak komen hier ontzettend handige tips uit.

We bespreken de leerling in het ondersteuningsteam (OT)

In dit team zitten de directeur, intern begeleider, de onderwijsondersteuner, een orthopedagoog en een jeugdhulpverlener. De orthopedagoog is een expert op het gebied van de ontwikkeling van kinderen. De jeugdhulpverlener is specialist in begeleidingsvragen buiten het onderwijs. Samen bekijken we op welke manier we het onderwijs voor de leerling het beste kunnen verzorgen.

Dit OT is onderdeel van de werkwijze binnen ons samenwerkingsverband De Westfriese Knoop. Meer over De Westfriese Knoop

 

We kunnen als school veel, maar niet alles

We kunnen heel veel in ons onderwijs. Toch kunnen we niet alle ondersteuningsvragen aan. Er zijn grenzen aan de mogelijkheden bij ons op de Ceder.

Deze grenzen zijn:

  • De leerling heeft een IQ lager dan 80
  • De leerling heeft meerdere grote problemen. Bijvoorbeeld een laag IQ en slechtziendheid
  • Een leerling ontwikkelt zich onvoldoende (niet of nauwelijks)
  • Het gedrag van de leerling leidt tot onveilige situaties voor de leerling, groep en/of leerkracht
  • De leerling heeft een grote mate van 1 op 1 begeleiding nodig
  • Het welbevinden van de leerling is in het geding

Zie verder ons ondersteuningsprofielen ons ondersteuningsplan

 

Soms spelen er andere problemen

Heeft u problemen bij de opvoeding?

Als school zijn wij nauw betrokken bij de ontwikkeling van leerlingen en hun thuissituatie. Het kan zijn dat het in de opvoeding niet loopt zoals u graag zou willen. Soms hebben wij zorgen over het gelukkig zijn van uw kind.

Als u en wij denken dat er problemen zijn, roepen we de hulp in van 1.Hoorn. Zij hebben als doelstelling om op korte termijn en dicht bij huis hulp te bieden. Voor deze vorm van hulp wijst de intern begeleider van school u de weg. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Meldplicht huiselijk geweld en kindermishandeling

Kindermishandeling en huiselijk geweld komt veel voor. Het een van de grootste geweldsvormen in onze samenleving. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, is vroeg signaleren heel belangrijk.
Wij hebben veel contact met leerlingen en kunnen daardoor huiselijk geweld of kindermishandeling signaleren. Als wij geweld vermoeden, handelen wij volgens ons stappenplan. Zie www.stichtingpenta.nl, meldcode huiselijk geweld.
 

Open

  • 40 weken per jaar, alle werkdagen van 8.30-14.00 uur

 

Meer weten?

  • De vakken als rekenen en taal
  • Leren omgaan met jezelf en de ander
  • Creatieve vorming
     

Aanmelden? 

Vul hier uw gegevens in, dan nemen wij contact met u op. 

Meer informatie?


 

Jaarbijlage 2022-2023

Schoolgids de Ceder 2022-2023

Jaarkalender 2022-2023

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsprofiel

Jaarverslag 2021-2022

Privacyverklaring Stichting Penta

Protocol kortdurend schorsen en verwijderen

 

Aanmelden of meer weten? 


Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!

 

Waar kun je ons vinden


Interconfessioneel Kindcentrum de Ceder

Ceder 1
1628 ME Hoorn

(0229) 272 342
info.ceder@stichtingpenta.nl

 

Stichting Penta Het verhaal van Emma

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2023 - Interconfessioneel Kindcentrum de Ceder
Inloggen | Ziber Education - Ziber Kwieb, de handige schoolapp | Ziber - Mobiele website met CMS | Design by Normedia