Nieuws van GGD

Wel of niet testen van langdurig neusverkouden kinderen op COVID-19 (corona)?

Testbeleid GGD Hollands Noorden

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland zich laten testen bij klachten die kunnen wijzen op COVID-19. Het gaat dan om klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging, koorts of plotseling verlies van smaak of reuk. Dit testbeleid is met name belangrijk voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar. Kinderen onder deze leeftijd blijken namelijk een kleinere rol te spelen in de verspreiding van het virus. Wereldwijd zijn er bovendien relatief weinig kinderen t/m 12 jaar met COVID-19 en hebben kinderen geen of weinig klachten. De GGD Hollands Noorden is daarom terughoudend in het uitvoeren van coronatesten bij kinderen t/m 12 jaar.

Kinderen met langdurige neusverkoudheid

De handreiking bij langdurig neusverkouden kinderen van het RIVM verduidelijkt dat kinderen met bekende chronische luchtwegklachten of met nieuwe milde luchtwegklachten meestal niet getest hoeven worden.

De volgende situaties kunnen voorkomen:

- De klachten van een kind zijn herkenbaar en passen bij bestaande luchtwegaandoeningen (zoals hooikoorts of astma). Het kind kan zonder test gewoon naar de kinderopvang gaan.

- Een kind krijgt nieuwe of veranderde klachten. Het kind blijft dan thuis tot die klachten voorbij zijn. Meestal zullen de klachten binnen een week weer over zijn.

o Worden de klachten ernstig? Dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts.

o Blijven de klachten mild maar zijn ze wel langer dan een week aanwezig? Dan wordt de kans dat het om COVID-19 gaat kleiner. Een test kan hier uitsluitsel geven, maar blijft slechts een momentopname.

De jeugdarts* verbonden aan de school of het consultatiebureau van het kind kan de situatie beoordelen in overleg met ouders, school en eventueel de huisarts of kinderarts. De voordelen voor het kind om naar school of opvang te gaan spelen daarbij ook mee.

* Let op, de jeugdarts geeft geen ‘coronavrijverklaring’ of andere medische verklaring af. De GGD controleert niet of kinderen met klachten zijn beoordeeld door een arts.

Ervaring test voor kinderen

Voor kinderen is een test op COVID-19 een nare en onprettige ervaring. Zij vinden de wattenstok in hun neus- en keelholte zeer onaangenaam. Ook de setting – twee verpleegkundigen in beschermende kleding – kan voor sommige kinderen ingrijpend zijn. Het belang van de uitslag van een test moet dus echt opwegen tegen het belang van het kind om de test niet te ondergaan.

Langdurig verkouden kinderen gewoon naar school

Dit alles overwegende, zal de GGD Hollands Noorden meestal niet aanraden om kinderen t/m 12 jaar te testen op COVID-19. In de meeste gevallen kunnen langdurig neusverkouden kinderen gewoon naar het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang en is er geen test nodig. Bij twijfel is een oordeel door de jeugdarts op zijn plaats.

Wat te doen indien meerdere kinderen uit een groep verkouden zijn?

Mochten er op uw school of kinderopvang toch drie of meer kinderen uit dezelfde groep met verkoudheidsklachten zijn of ziek gemeld worden, dan is het nodig om een zogenaamde ‘Artikel 26’ melding bij de GGD te doen. De afdeling infectieziektebestrijding van de GGD gaat dan bepalen of het nodig is om aanvullende informatie in te winnen en/of kinderen te testen. Wel of niet testen van langdurig neusverkouden kinderen op COVID-19 (corona)?

Stap 1. Wanneer een kind ziekgemeld wordt, stel dan alvast onderstaande vragen aan de ouders (dit kunt u ook al ten tijde van het ziekmelden vragen en het antwoord noteren):

o Zijn er bevestigde COVID-patiënten in de omgeving van het kind? En zo ja, heeft het kind in de afgelopen 14 dagen contact met hen gehad.

o Heeft het gezin in de afgelopen 14 dagen gereisd naar een regio of land waar veel COVID voorkomt of contact gehad met expats?

o Zijn er zieke volwassenen in de omgeving met koorts en/of benauwdheid waarmee het kind de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad?

Stap 2. Is het antwoord op 1 of meer van bovenstaande vragen ‘ja’?

o Leg dan uit dat de GGD contact op gaat nemen met de ouders. Wij gaan met behulp van de ouders dan inschatten of er een reële kans is op COVID-19, en een plan van aanpak bepalen.

o Wanneer er besloten wordt een kind te testen, en deze blijkt inderdaad COVID-19 te hebben, dan nemen we wederom contact met jullie op. In overleg gaan we dan bepalen welke maatregelen er verder nodig zijn.

Overige informatie die u aan de ouders kunt geven:

o De kans dat de klachten door coronavirus worden veroorzaakt is uitermate klein: het aantal COVID besmettingen in onze regio is momenteel zeer beperkt. Andere, onschuldige verkoudheidsvirussen komen veel vaker voor.

o Houd het kind thuis totdat het 1 dag klachtenvrij is. Testen op COVID-19 is in principe niet nodig.

o Quarantaine van andere huisgenoten hoeft alleen als het kind of een ander gezinslid koorts ontwikkelt. o Laat ouders hun eigen gezondheid in de gaten houden en bij klachten passend bij COVID-19 zichzelf testen bij onze teststraat (via landelijke nummer).

Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, kijk dan ook eens op onze website www.ggdhollandsnoorden.nl of bel tijdens kantooruren naar het algemene

telefoonnummer 088-0100500.

Wij staan graag voor u klaar!

Met vriendelijke groet, Manje Dijkema, arts Maatschappij Gezondheid profiel Jeugdgezondheidszorg Eveline Hoevenaars, arts Infectieziektebestrijding in opleiding

ggd ggd